During my time at Ryerson’s

School of Interior Design...

 

I’ve learned the importance of studio life and the positive effects it can have on productivity. Designers rarely work alone, and participation in studio collaboration is a core part of the educational experience at RSID. The community encourages productivity and creativity as students are able to collaborate, critique and develop their skills together in one space. These formal and informal interactions with peers lead to greater design solutions. The number one survival tip from our student handbook is “Work in the studio with your peers, not at home alone”.

Above all, the studio community is support system. Students and teachers have a substantial course-load, and late nights or even "all-nighters" are considered commonplace. 

Ryerson University’s new Daphne Cockwell Health Sciences Complex (pictured above) threatens to disrupt this ecosystem. This new development has limited the amount of day lighting by 50% by blocking the building’s South-facing windows.

This has turned the studio into a dark and cavernous space; unsupportive of creativity. On top of that, there are several illnesses that can be triggered by poor or inadequate lighting, such as depression, S.A.D. and anxiety. While the new building is a positive addition for Ryerson as a whole, it has the potential to have a negative impact on RSID’s studio life.

So, my question is:

Can a more strategic approach to lighting and planning

improve the overall studio life quality?